Facturatieprogramma voor ZPPers: Moneybird vs Jortt

Facturatieprogramma voor ZPPers: Moneybird vs Jortt

Facturatieprogramma voor ZPPers: Moneybird vs Jortt

Nederland barst van de ZZPers. Gemiddeld starten er zo’n 150.000 nieuwe ondernemers per jaar. Dat betekent dat er ook 150.000 maal een keuze worden gemaakt voor een boekhoudprogramma of facturatieprogramma. Vaak worden de eerste facturen nog in Word of zelf InDesign gemaakt en per e-mail verzonden. Toch zijn er legio aan oplossingen die het proces van offreren, factureren en de controle over jouw boekhouding eenvoudig maken. Ik heb door de jaren heen met veel verschillende facturatie -en boekhoudprogramma’s gewerkt, van eenvoudig tot zeer complex. In die eerste categorie staan Moneybird en Jortt bovenaan in mijn lijstje. Maar waarom en wat onderscheid deze twee van elkaar? Daar ga ik je in deze blog wat meer duidelijkheid over geven.

1. Jortt vs Moneybird: de kosten

Als ZZPer heb je, zeker in het begin, vaak een eenvoudige boekhouding. Het gaat er vooral om dat je facturen kunt sturen en overzicht behoudt. Aan het einde van het jaar draai je jouw facturen uit en de boekhouder doet de rest. Je hebt dus niet veel nodig. Waarom dan betalen voor een tool die veel meer biedt dan jij gebruikt? Jortt is gratis en eenvoudig in te richten en dus een prima tool om mee te starten. Wil je perse een app op je telefoon, bankafschriften importeren en ingekomen facturen bijhouden? Dan schaal je op naar “Jortt compleet” dat 12,50 p.m. kost of stap je eenvoudig over naar Moneybird, waar deze functies zijn geïntegreerd.

2. Jortt vs Moneybird: de interface

Boekhoudsoftware moet gebruiksvriendelijk zijn. Ook al ben je nog zo bedreven met jouw laptop, gemak dient de mens. Wanneer je beide tools opent kun je meteen zien dat er goed na is gedacht over de zaken die meteen zichtbaar zijn. Beiden bieden ze een overzichtelijke startpagina met de meest gebruikte opties als; facturatie, belangrijke gebeurtenissen en offertes.

Vreemd genoeg krijg ik bij de interface van Moneybird en professioneler gevoel. Dit heeft waarschijnlijk ook met het taalgebruik te maken en ben ik wellicht wat bevooroordeeld. Moneybird spreekt over professionele termen die in de boekhouding worden gebruikt, waar Jortt zich meer op de gebruiker lijkt te focussen met “simpele” aanduidingen. Kleinigheidje dat velen niet op zal vallen.

3. Koppelingen naar andere progamma’s

Bij het facturatieprogramma Moneybird is het maken van de koppeling met boekhoudpakketten eenvoudiger.  Ook CRM pakketten zijn makkelijker te koppelen. Het prettige hiervan is; je vult op locatie A wat in, die wordt dan ook doorgevoerd voor locatie B en mogelijk C. Denk bijvoorbeeld aan de urenregistratie.

4. Special features

Er zijn een aantal features welke de ene facturatietool wel aanbiedt en de andere niet. Zo heeft Moneybird een “Scan en Herken” mogelijkheid. Als je hoog inzet op efficiëntie dan is deze mogelijkheid er eentje om rekening mee te houden. Scannen kan via de app, maar ook via een speciale inbox. Moneybird zal deze bonnen en facturen herkennen en een plek geven in jouw online administratie. Jortt heeft deze mogelijkheid vooralsnog niet.

Jortt beschikt daarentegen weer over een cloudopslag. Zo zet je bijvoorbeeld eenvoudig facturen klaar in Dropbox, die vervolgens kunnen worden ge-upload in boekhoudsoftware.

Heb je veel terugkerende inkomsten uit bijvoorbeeld licenties? Denk bijvoorbeeld aan SaaS oplossingen. Via Moneybird richt je jouw SEPA incasso’s op eenvoudige wijze in, zodat jij er minder naar om hoeft te kijken.

Wil je meer informatie? Of eens sparren over jouw boekhouding en facturatie? Laat het dan zeker even weten.